Lite allmän information vi fick reda på under passet som varade i 2 timmar.
Ett tips när man är ute och går och ser fåglar flyga i cirklar kan man dra slutsatsen att det finns en rovfågel i närheten som kan vara kul att se.
Det var även tätt med bofinkar som flög mot söder då de var på väg mot varmare breddgrader. De kan upptäckas på deras vita vingband och de flyger med utdragna vingslag i sidled i bred front. De äter fröer och flyger till bla. Frankrike och Spanien.
Nötväckaren - Murar igen sitt bo och klättrar uppåt på stammen
Meståg -Begrepp då vissa fåglar ex: talgoxar och kungsfåglar följer varandra då de flyger.
Lövsångare och bofinken är vanligast i Sverige.
Om ni har en klippt gräsmatta är det stor chans att ni får mycket trastar då det ökar chansen för mask= föda, vilket i regler styr fågeln. Ex: Stiglitten letar föda konstant.
Läten
Kungsfågeln -sissi sissi
Bofink - fink, fink
Bilden föreställer en kaja tror jag och de flyger i regel alltid 2, men inte denna.
Här är ett bo av en duvhök som var fågeln vi var ute efter att se. Den ringmärks och får 1 kull/år med ca: 3-4 ägg. Den äter kråka/duvor som huvudföda och inte kajor då de har ett högre flockbeteende och då blir svårare att fånga. Duvhöken jagar alltid genom överrumpling. På bilden ser ni att boet är väldigt stort och de lägger det aldrig i toppen av ett träd som tex: fiskljusen och boet påminner väldigt mycket om en ormvråks. Duvhökens läte bör man också ha koll på om man inte vill luras av Nötskrikaren som ofta imiterar just det lätet.
Här förklaras hur trädkryparen rör sig och hur den lägger sitt bo vilket de gör bakom bark eller sprickor i trädet.
Den här kotten har en större hackspett mumsat på! Vi såg många större hackspettar som satt i tallar och vi fick reda på att de får 1 kull om året med c:a 5 ägg efter att ha ruvat i 10-11 dagar..jpg)
.jpg)
Fikapaus!
Här, i toppen av björken ser ni en sparvhök som blev höjdpunkten under dagen. Det var en hanne och vi såg honom i samband med att en flock ringduvor lyfte. Sparvhöken är en mycket vanlig rovfågel bör tilläggas.Maria var nöjd med dagen!
Kommer ej ihåg vem bo detta var, Maria kanske kan fylla eller om du tror dig veta, lämna gärna en kommentar!
Ett badkar med utplacerade träbitar som gör att fåglarna kan landa på dem och dricka av vattnet.
En bild på långt håll på en större hackspett, den sitter nära stammen på grenen till höger.
Här kan vår ledare knappt tro sina ögon, men jo, sanna mina ord, det var en rödstjärt som normalt flyttar i Augusti-September. Därför uppståndelsen som fångas på bilderna nedan.
För att sammanfatta kan man säga att det var en lärorik exkursion som var en ny upplevelse för oss. Trots att våra kikare inte kostade 16000. De fåglar vi under våra 2 timmar såg var följande.
- Nötskrikare
- Grå flugsnappare
- Blåmes
- Talgoxar
- Kungsfågel
- Bofink
- Kaja
- Skata
- Ringduvor (får alltid 2 ägg)
- Rödstjärt (vi fick dock inte se den)
- Sparvhök
- Större Hackspett
- Lövsångare
- Trädkrypare