torsdag 9 december 2010

Naturliga skämt

Vad kallas biets fanatiska ledare? BIN LADEN!

Biet till humlan: -Jag är bi.

Anders till Carl-Johan: -Ta av dig hatten!

Bear Grylls

Edward Michael Grylls är mest känd som Bear Grylls, TV-personlighet och programledare för Extrem Överlevnad från Discovery Channel. I programmet får Bear pröva på att överleva i olika vildmarksterränger och ger tittarna konstruktiva tips på hur man klarar sig bäst under extrema omständigheter. Bland annat spenderar han ett dygn i den svenska fjällvärlden. Personligen har Bear bestigit Mount Everest och korsat Norra Atlanten i en RIB-båt. Självklart är han också en av naturens bästa vänner!
 


fredag 3 december 2010

Gissa fågeln

Jag och Moa befann oss i Uppsala för vårt projektarbete när vi fick sun på denna krabat, ser ni vad det är?
Nehe det är iallafall en råka som främst finns i Skåne men även lite längre norrut, som just i Uppsala.


torsdag 25 november 2010

Ännu mer Skansen





Lokatten (eller Lodjuret) var supersocial och häftig när den klättrade i träd. Många blir förvånade av katter som klättrar och hoppar, men det är ganska vanligt. Min (Marias) katt är en skicklig garderobsklättrare och man hittar hennes oftast längst upp på värmepannan ihopkurad till en boll när hon ligger i värmen och sover. Visenten, som är släkt med den amerikanska bisonoxen, var inte alls lika intresserad. Snarare likgiltig eller kanske bara hungrig. Renarna var också ganska ointresserade, men de fick oss att tänka på julen som snart är här och då blev vi genast lite gladare.

onsdag 24 november 2010

Skansen

Vi hade tänkt ta oss till skansen i Söndags för en liten exkursion men såg som tur var att vi skulle dit på tisdagen. Och mot skansen blev det! Det blev en mysig och kall eftermiddag med fina djur. Häftigast var nog lodjuret som satt i ett träd. Tyvärr hade batteriet tagit slut då. Här är lite bilder!


















onsdag 10 november 2010

Exkursion i Årstaviken

 








                                                                           Gissa löven!






Bilderna kommer från vår ca två timmar långa exkursion i Årstaviken.

Svampjakt och vackra vykort

Dessa 3 sorters svamp hittade min mamma för någon månad sen och jag tog en bild på dem för att nu kunna visa dem för er! Nedan följer också ett par bilder på vykort som jag och min mamma gjorde 01 på Gotland. Vi plockade diverse växter som vi sedan presstorkade. Sedan placerade vi dem på dessa kort och placerade sedan ett platshölje över dem (sån plast man använder för att plasta in böcker). Så fort fick man ett par personliga vykort! / Julia

Blek taggsvamp, Kantarell, Trattkantarell/Höstkantarell








tisdag 9 november 2010

Sparvhök

Tidigare under vårt arbete såg vi ju en Sparvhök under en exkursion, så i detta inlägg tänker vi fördjupa oss lite i sparvhöken.

Sparvhöken (Accipiter nisus) är en dagaktiv rovfågel, som 
förekommer från nordvästra Afrika till stora delar av det tempererade och subtropiska Eurasien. I Europa är den en av de vanligaste rovfåglarna. Fågeln lever av rov och är specialiserad på att fånga fåglar i skogsmark. Dess utseende med korta breda vingar, ganska trubbig vingspets och lång stjärt,är anpassade för manövrering i skogsbiotoper. Men Sparvhöken förekommer även i mer öppna landskap men kan även i särskilda fall förekomma i trädgårdar och stadsparker. 


Sparvhöken jagar genom överraskningsattacker men jakter kan även uppstå och då kan Sparvhöken fånga sitt byte upp och ner. Deras huvudföda är mindre fåglar och kan under jakt efter föda flyga 2-3 kilometer/ dag.


Hanen: En vuxen hane är 29–34 cm lång, med ett vingspann på 58–65 cm, och väger 131-180 gram. Den är jämt blygrå till gråblå på ovansidan, undersidan är fint bandad i rött på vit botten vilket får den att se orangefärgad ut på håll, och irisen har en orange gul ton. Hanar tar främst mesarfinkarsparvar och fältsparvar när de jagar och fånga byten upp till 120 g.
Honan: Honan är 25% större än hanen och mäter 35–41 cm på längden, har ett vingspann på 67–80 cm,och väger 186-345 gram.Honan har grå till gråbrun ovansida, tvärvattrad undersida i grå brunt, och med klargul iris. Honan brukar oftast ta  trastar och starar som föda och kan fånga byten upp till 500 g 
Båda könen har  långa, smala, gula ben med svarta klor, och stjärten har hos båda könen 4-5 glesa mörka tvärband.


Sparvhöken häckar i frodiga, större skogsområden, ofta med barrskog eller blandskog. Den placerar ofta sitt bo i en grenklyka, nära stammen där två eller tre grenar börjar, eller närmre toppen i en högre buske. Den föredrar att placera sitt bo i barrträd. Den bygger ett nytt bo varje år, där hanen gör merparten av jobbet. Det placeras i närheten av förra årets bo och ibland används ett gammalt Skogsduvebo som grund. Om man har haft Sparvhök i närheten kan man alltså få chansen att upptäcka den igen. Den lägger en kull per häckningssäsong som består av fyra till fem ägg och ruvningen brukar vara i 33 dagar. Ungarna lär sig att flyga efter c:a 27-31 dagar men är beroende av sina föräldrar lika länge. Medellivslängden för Sparvhöken är 3 år men den äldsta Sparvhöken upptäcktes i Danmark, den hade blivit hela 20 år!



torsdag 21 oktober 2010

Fågelskådning på Skogskyrkogården

Här är lite bilder från när vi gick fågelskådning på Skogskyrkogården.

Lite allmän information vi fick reda på under passet som varade i 2 timmar.

Ett tips när man är ute och går och ser fåglar flyga i cirklar kan man dra slutsatsen att det finns en rovfågel i närheten som kan vara kul att se.

Det var även tätt med bofinkar som flög mot söder då de var på väg mot varmare breddgrader. De kan upptäckas på deras vita vingband och de flyger med utdragna vingslag i sidled i bred front. De äter fröer och flyger till bla. Frankrike och Spanien.

Nötväckaren - Murar igen sitt bo och klättrar uppåt på stammen
Meståg -Begrepp då vissa fåglar ex: talgoxar och kungsfåglar följer varandra då de flyger.
Lövsångare och bofinken är vanligast i Sverige.

Om ni har en klippt gräsmatta är det stor chans att ni får mycket trastar då det ökar chansen för mask= föda, vilket i regler styr fågeln. Ex: Stiglitten letar föda konstant.

Läten
Kungsfågeln -sissi sissi
Bofink - fink, fink


Bilden föreställer en kaja tror jag och de flyger i regel alltid 2, men inte denna.



Här är ett bo av en duvhök som var fågeln vi var ute efter att se. Den ringmärks och får 1 kull/år med ca: 3-4 ägg. Den äter kråka/duvor som huvudföda och inte kajor då de har ett högre flockbeteende och då blir svårare att fånga. Duvhöken jagar alltid genom överrumpling. På bilden ser ni att boet är väldigt stort och de lägger det aldrig i toppen av ett träd som tex: fiskljusen och boet påminner väldigt mycket om en ormvråks. Duvhökens läte bör man också ha koll på om man inte vill luras av Nötskrikaren som ofta imiterar just det lätet.

Här förklaras hur trädkryparen rör sig och hur den lägger sitt bo vilket de gör bakom bark eller sprickor i trädet.

Den här kotten har en större hackspett mumsat på! Vi såg många större hackspettar som satt i tallar och vi fick reda på att de får 1 kull om året med c:a 5 ägg efter att ha ruvat i 10-11 dagar.
Fikapaus!
Här, i toppen av björken ser ni en sparvhök som blev höjdpunkten under dagen. Det var en hanne och vi såg honom i samband med att en flock ringduvor lyfte. Sparvhöken är en mycket vanlig rovfågel bör tilläggas.
Maria var nöjd med dagen!
Kommer ej ihåg vem bo detta var, Maria kanske kan fylla eller om du tror dig veta, lämna gärna en kommentar!
Ett badkar med utplacerade träbitar som gör att fåglarna kan landa på dem och dricka av vattnet.
En bild på långt håll på en större hackspett, den sitter nära stammen på grenen till höger.

Här kan vår ledare knappt tro sina ögon, men jo, sanna mina ord, det var en rödstjärt som normalt flyttar i Augusti-September. Därför uppståndelsen som fångas på bilderna nedan.




För att sammanfatta kan man säga att det var en lärorik exkursion som var en ny upplevelse för oss. Trots att våra kikare inte kostade 16000. De fåglar vi under våra 2 timmar såg var följande.

  • Nötskrikare
  • Grå flugsnappare
  • Blåmes
  • Talgoxar
  • Kungsfågel
  • Bofink
  • Kaja
  • Skata
  • Ringduvor (får alltid 2 ägg)
  • Rödstjärt (vi fick dock inte se den)
  • Sparvhök
  • Större Hackspett
  • Lövsångare
  • Trädkrypare